Nutričně bohatá pochoutka ve formě sušených švestek je k dostání celoročně na rozdíl od čerstvých švestek. Švestky jsou plody slivoně švestky neboli švestky domácí původem z Kavkazu. Jedná se o peckovici a nejlépe se jí daří v mírném podnebí. Její plody mají výraznou aromatickou vůni. Ze švestek se vyrábějí povidla, ovocné knedlíky a z přezrálých plodů se kvasí známá slivovice. Body výhod Rychlý zdroj energie Příjemná sladká chuť i bez přidaného cukru Bez konzervantů Využití Využití sušených švestek je velmi široké: Do kaší - krásně se hodí na dochucení a ozdobení cereální kaše v kombinaci s mákem a se skořicí Svačinka - samotné nebo v kombinaci s jiným sušeným ovocem nebo oříšky mohou sloužit jako rychlá a výživná svačina Pečení - švestky můžete přidat do těsta při pečení koláčů Švestková omáčka ke slaným jídlům Sušené švestky místo klobásy do veganské zelňačky (viz. recepty na blogu) Tipy Sušené švestky skvěle chutnají v tradičním českém jahelníku. Věděli jste, že? Švestky se pěstují v Evropě už od 5 století. Pecky švestek byly objeveny už z období Starého Říma. Země původu: Bulharsko Nutriční informace 100 g Energetická hodnota 1004 kJ / 240 kcal Tuky 0,4 g - z toho nasycené mastné kyseliny 0,09 g Sacharidy 64 g - z toho cukry 38 g Vláknina 7,1 g Bílkoviny 2,2 g Sůl 0 g Složení 100% sušené švestky. Mohou obsahovat kousky pecek. Informace Potravina Výrobce: Natu s.r.o., Žatecká 41/4, 110 00 Praha 1, Česká republika