Lyofilizace je proces sušení ovoce mrazem někdy označované jako vymrazení nebo sublimační sušení. Následný produkt je téměř identický s původní surovinou. Zachovává si barvu, chuť, aroma, minerály, vitamíny a téměř identickou velikost. Je ideální složkou do müsli, kaší, jogurtů, sorbetů, a smoothies. Dále se konzumuje přímo jako křupavý snack výrazné ovocné chuti. Výborné využití má i pro další kulinářské speciality. Vše začíná u čerstvého ovoce. K výrobě 1 kg mrazem sušeného ovoce je třeba zpracovat 7-10 kg čerstvého ovoce. To je nakrájeno na požadovaný tvar a je prudce zmraženo na teplotu až - 60 °C. Díky tomu se zachová přirozená struktura. Poté se ovoce umístí do sušárny, ve které je udržován nízký tlak (610 Pa). Voda tak ze zmraženého ovoce sublimuje, tzn. přechází z pevné fáze (ledu) přímo do fáze plynné (vodní páry). Oproti sušení teplem, si mrazem sušené ovoce v maximální míře zachová nejen svou původní texturu a aroma, ale i potřebné vitamíny a minerály. Lyofilizace eliminuje většinu mikrobiálních nečistot a zajišťuje dlouhou trvanlivost produktu (2 roky). Výhody lyofilizovaného ovoce Chuť a vůně je mnohem lepší než u ovoce sušeného teplem Potlačení oxidace vzduchem a chemických změn v ovoci Zachování vitamínů a minerálních látek Lyofilizace umožňuje ošetřit plody bez přidání chemikálií a cukru Barva a podoba je téměř stejná jako u čerstvého ovoce Zachována sterilita ovoce Složení Mrazem sušené plátky fíků 100%. Bez přidaného cukru, barviv a konzervačních látek. Baleno v ochranné atmosféře N2. Informace Potravina Skladujte v suchu a chladu, obal vždy dobře uzavřete Vyrobeno v zařízení zpracovávající mléko, sóju, vejce, korýše, ořechy, lepek a výrobky z nich. Výrobce: Royal Pharma s.r.o., Hořínecká 1010/6, 182 00 Praha 8